To see this portfolio full screen, click on the double arrows in the upper right hand corner.

The Doyles at Normal Station

Memphis, TN

The Doyles at Normal Station in Memphis TN is a 100 unit, four-story urban
infill project, adjacent to a university with a density of 66 units per acre. The proximity to the
university was the primary factor in establishing the aesthetic and building program.
The unit mix includes 28 studios, 64 one bedrooms, and 8 two bedrooms ranging from 415 square feet to 920 square feet. In addition to the 100 dwelling units, the project will contain a
reception area, internet lounge, conference/meeting room, and an exercise suite along with a
manager's on-site studio apartment. Following the University District Overlay guidelines, the building will be located tight to the street and wrap around the corner so that it establishes the urban block and conceals the surface parking in a defined parking courtyard. Since the building is close to the street, the first floor level of the apartments was raised three feet from grade to give some privacy from the street to the tenants. While brick is the prominent veneer on the university's campus, the construction budget prohibited the exclusive use of brick. Therefore, the architects located brick on the primary street facing facades and carefully blended the brick with a more affordable cementious board veneer.

© Shapiro and Company Architects, Inc. - Memphis Nashville 2017 - 4646 Poplar, Suite 517, Memphis, TN 38117
Phone: (901) 685-9001

Facebook Pinterest Houzz
Remodeling and Home Design